PODACI O AUTORU
PODACI O NASLJEDNIKU i OSTAVITELJU
Prijava djela
Punomoć AUTOR
Punomoć NASLJEDNIK

Pravo slijeđenja je neotuđivo pravo autora likovnog djela na udio u prodajnoj cijeni koja se postigne prodajom izvornog primjerka djela kao što je npr. slika, kolaž, bojana slika, crtež, gravura, otisak, litografija, kip, tapiserija, keramika, staklovina, fotografija i sl., nakon što ga je autor prvi put otuđio.Pravo slijeđenja autoru daje mogućnost kontrole preprodaje njegovog djela i sudjelovanje u imovinskoj vrijednosti djela prilikom svake preprodaje.


Autor odnosno njegov nasljednik ne može sam ostvarivati pravo slijeđenja kao autorsko pravo jer ne može kontrolirati trgovinu djela i nadzirati kretanje svojih djela. Umjesto autora pravo slijeđenja ostvaruje udruga autora likovnih djela koja je specijalizirana za kolektivno ostvarivanje prava slijeđenja. Hrvatska udruga za zaštitu prava likovnih umjetnika ''Ars Croatica'' (u daljnjem tekstu: Udruga) specijalizirana je kako za kolektivno ostvarivanje i zaštitu prava slijeđenja, tako i za općenito okupljanje likovnih umjetnika, njihovih nasljednika i ostalih nositelja prava, ostvarivanje njihovih zajedničkih profesionalnih interesa i zaštita prava koja proizlaze iz likovnog stvaralaštva s posebnim naglaskom na kvalifikaciju kupoprodaje umjetničkog djela kao porezno poznatog rashoda i sličnih pitanja od općeg interesa za značaj likovne umjetnosti danas u Hrvatskoj. Udruga, temeljem dobivenog odobrenja od Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo i sukladno odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima, kolektivno ostvaruje i štiti pravo slijeđenja autora likovnih djela i njihovih nasljednika u zemlji i inozemstvu, koji su putem posebne punomoći ovlastili Udrugu na takvo postupanje.

Svojim djelovanje Udruga potiče razvoj suvremene likovne umjetnosti, afirmira likovnu umjetnost u cijelom svijetu te se brine o očuvanju povijesnog hrvatskog likovnog stvaralaštva čime pridonosi razvoju hrvatskog društva u cjelini. Svojim potpisom priložene punomoći i pripadajućih obrazaca postanite i Vi član Hrvatske udruge za zaštitu prava likovnih umjetnika ''Ars Croatica'' koja će kolektivno ostvarivati Vaše pravo slijeđenja pri preprodaji izvornika likovnih djela kao njihova autora odnosno nasljednika prava autora likovnog djela. Za pristupanje Udruzi, molimo dostaviti popunjene i vlastoručno potpisane obrasce i punomoći u izvorniku na adresu Udruge.

Kontakt

Hrvatska udruga za zaštitu prava likovnih umjetnika „ARS CROATICA“

Ribnjak 40

10 000 Zagreb

contact us

Tel: 4921195
Fax: 01/49-21-195
Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Društvene mreže

social share